Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Κωστήτσι και κατεβαίνει στον ποταμό Άραχθο και στη Γέφυρα της Λυσιάς, μια παλιά γέφυρα που υπήρχε για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Τζουμέρκων, προστατευόμενης ζώνης κατηγορίας Α. Μπορείτε είτε να επιστρέψετε στο χωριό Κωστήτσι είτε να συνεχίσετε το μονοπάτι και να φτάσετε στο χωριό Ελληνικό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μονοπάτι είναι περίπου 12 χιλιόμετρα.

Μήκος διαδρομής: 12 Km
Διάρκεια διαδρομής με επιστροφή (συμπεριλαμβανομένου οχήματος): 4 ώρες + διαλείμματα
Υψόμετρο: Κωστήτσι 865 μ. – Γέφυρα Λυσιάς 317 μ
Τύπος διαδρομής: Off Road (ο ασφαλτομένος δρόμος είναι μόνο μέχρι την αρχή του μονοπατιού)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Συνιστώμενη ώρα επίσκεψης: όλο το χρόνο

Περιγραφή Μονοπατιού

Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Κωστήτσι. Πηγαίνοντας όπως με το αυτοκίνητο προς τα Ιωάννινα στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε την αρχή του μονοπατιού στα δεξιά σας. Το πρώτο μέρος του μονοπατιού είναι εκτός δρόμου, αλλά είναι πολύ εύκολο. Αφού περπατήσετε για 40 λεπτά, θα πρέπει να κάνετε δεξιά και για 3,5 χλμ η διαδρομή γίνεται μέτρια σε δυσκολία.

Στη συνέχεια, θα φτάσετε στον παραπόταμο του Αράχθου, τον Κοροβέσιο. Στο σημείο αυτό πρέπει να πάτε δεξιά και να ακολουθήσετε τη ροή του ποταμού. Περπατήστε κατά μήκος αυτού του όμορφου μονοπατιού και μετά από 10 λεπτά με τα πόδια θα φτάσετε στη Γέφυρα Λυσιάς και στον ποταμό Άραχθο. Θα σας συμβουλεύαμε να μην ανεβείτε στην γέφυρα καθώς σίγουρα δεν συντηρείται και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Επιστρέψτε με τον ίδιο τρόπο για το χωριό Κωστήτσι. Εάν όμως επιθυμείτε να επισκεφτείτε το χωριό του Ελληνικού, επιστρέψτε με τον ίδιο τρόπο παράλληλα με τον παραπόταμο μέχρι να δείτε δίπλα στον παραπόταμο ένα παλιό κτίριο (παλιό μύλο) όπου μπορείτε να ακολουθήσετε την πινακίδα για την πλατεία Ελληνικού και όχι την Μονή, καθώς δεν διατηρείται εκείνο το μονοπάτι.