Η Ιστορία μας
Ξεκινά γύρω στο 1730!
Το αρχικό παραδοσιακό πέτρινο σπίτι χτίστηκε τον 18ο αιώνα (1730) και ανήκε στην οικογένεια Νούτσου. Κατά το διάστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη κατοικία. Αυτό που είναι τώρα το εστιατόριο στέγαζε την κουζίνα και τα κουνέλια της οικογενείας. Η αίθουσα υποδοχής στέγαζε το καθιστικό και τα υπνοδωμάτια. Το σημερινό κελάρι χρησιμοποιηούταν για την αποθήκευση και την ωρίμανση του τυριού της οικογένειας, το οποίο παρασκευαζόταν από το γάλα του χωριού καθώς και το κρασί τους. Σε δύσκολες στιγμές, κατά τη διάρκεια της εισβολής των Οθωμανών, Ιταλών και Γερμανών και του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου το κελάρι προστάτευε την οικογένεια από εισβολείς και κλέφτες.
Πολλά από τα είδη που διακοσμούν σήμερα το Hotel Princess Lanassa, χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Το σπίτι πέρασε από γενιά σε γενιά και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έγινε η μόνιμη κατοικία της Άννας και του Δημήτριου, των οποίων κύρια κατοικία, στην πόλη των Ιωαννίνων, επίταξαν οι Ιταλοί. Έγινε το ιερό τους μακριά από τις βομβιστικές επιθέσεις και την ιταλική και επακόλουθη γερμανική κατοχή. Ο Αριστοτέλης, γιος του Δημήτριου, αποφάσησε, το 1960, να το κάνει δωρεά στο χωριό.
Εκείνη την εποχή, το χωριό ήταν σχεδόν ακατοίκητο με μοναχά λίγους ηλικιωμένους. Οι νεότερες γενιές είχαν φύγει με την προοπτική να βρουν δουλειά στις πόλεις. Το 1976 ωστόσο, ανακάλεσε τη δωρεά, λόγω της γενικής φτώχειας της περιοχής, της έλλειψης κεφαλαίων της κοινότητας και της αδυναμίας της να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκευές για να συντηρήσει το κτίριο. Έκανε τις απαραίτητες επισκευές ο ίδιος λοιπόν, και έτσι κατάφερε να κρατήσει το σπίτι στην οικογένεια. Από τότε και μετά, χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία, ένα ορεινό καταφύγιο μακριά από τα ζεστά καλοκαίρια της ζωής στην πόλη.
Το 1996, το σπίτι ανακηρύχθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) ως παράδειγμα της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το 1999 ανακαινίστηκε το πέτρινο σπίτι και δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα για να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό με το όνομα πλέον «Hotel Princess Lanassa» τον Απρίλιο του 2001. Το ξενοδοχείο πήρε το όνομά του από τη δεύτερη σύζυγο του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου.